Wat is Chrysotiel, ook bekend als “wit asbest”

W a t i s C h r y s o t i e l , o o k b e k e n d a l s w i t a s b e s t

 

Chrysotiel, ook bekend als “wit asbest”, is een type asbest dat behoort tot de groep van de serpentijnmineralen. Het staat bekend om zijn flexibele, krullende vezels. Chrysotiel was het meest voorkomende en meest gebruikte type asbest in commerciĆ«le toepassingen wereldwijd.

Het werd veel gebruikt in een breed scala aan producten vanwege zijn hittebestendigheid, isolerende eigenschappen en duurzaamheid. Voorbeelden van toepassingen zijn onder meer cementproducten, isolatiematerialen, remvoeringen van voertuigen, dakbedekkingen en tegels.

Wat Chrysotiel bijzonder maakte, was de flexibiliteit van zijn vezels, waardoor het gemakkelijk kon worden verwerkt en toegepast in verschillende materialen. Deze eigenschap maakte het aantrekkelijk voor veel industrieƫn.

Ondanks zijn wijdverbreide gebruik staat chrysotiel ook bekend om zijn gezondheidsrisico’s. Blootstelling aan chrysotielvezels, vooral wanneer ze worden ingeademd, kan leiden tot ernstige longaandoeningen zoals mesothelioom, longkanker en asbestose. Vanwege deze risico’s zijn veel landen begonnen met het verbieden van het gebruik van chrysotiel en het nemen van maatregelen om blootstelling te minimaliseren.