Asbest in Geweven asbestdoeken en -tapijten

A s b e s t i n G e w e v e n a s b e s t d o e k e n e n t a p i j t e n

 

Geweven asbestdoeken en -tapijten werden vroeger gebruikt vanwege hun hittebestendige eigenschappen en slijtvastheid. Ze werden gebruikt in industriƫle toepassingen zoals isolatie van buizen en leidingen, als brandwerend materiaal rondom hittebronnen, en als beschermende bekleding voor machines en apparatuur in fabrieken en werkplaatsen.

Het gebruik van geweven asbestdoeken en -tapijten bracht echter ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Wanneer deze materialen beschadigd raakten, versleten of werden bewerkt, konden asbestvezels vrijkomen in de lucht. Inademing van deze vezels kan leiden tot ernstige longaandoeningen zoals longkanker, mesothelioom en asbestose.

Het herkennen van geweven asbestdoeken en -tapijten kan soms lastig zijn omdat ze eruit kunnen zien als gewoon textiel. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met oudere industriƫle materialen en deze niet te beschadigen of te verstoren zonder de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Vanwege de bekende gezondheidsrisico’s zijn geweven asbestdoeken en -tapijten nu verboden in veel landen en zijn er strikte regels en voorschriften voor hun verwijdering en vervanging. Professionele asbestverwijderaars worden ingezet om deze materialen veilig te verwijderen en om te zorgen voor de gezondheid en veiligheid van werknemers en de bredere gemeenschap.